Van losse stoeptegels naar verval…..

Misschien herinner je je nog dat ik schreef over de ‘losse stoeptegels in het leven‘ (december 2017). De losse stoeptegels gebruikte ik destijds als metafoor voor groei en ontwikkeling.

Het kwam er op neer dat ik me er over verbaasde dat de losse stoeptegels in onze buurt iedere keer vast gelegd werden, zonder dat er iets gedaan werd aan het onderliggende probleem. Want het was toen al héél duidelijk dat er meer aan de hand was…..

Ruim 1,5 jaar later

Inmiddels zijn we ruim 1,5 jaar verder. Mijn wens ‘een mooi en blijvend resultaat’ is, voor degene die nog steeds de stoeptegels vast leggen, helaas niet uitgekomen. Het is wel helder dat het onderliggende probleem groter geworden is…… Een aantal stoeptegels ligt namelijk niet alleen meer los, maar zijn inmiddels diep weggezakt. De metafoor is dus nog steeds van kracht.

Als ik om me heen kijk naar terugkerende gebeurtenissen, zie ik hoe subtiele aanwijzingen van een paar jaar geleden, veranderd zijn in pittige uitdagingen.

Moedig

Gelukkig merk ik ook dat er steeds meer mensen zijn die ‘wakker worden’ en zich bewuster worden van de noodzaak om te vernieuwen. Ik merk hoe steeds meer mensen ervoor open staan om op een andere manier naar dingen te kijken. Ik vind het dapper dat ze bereid zijn om meer van zichzelf te laten zien en zich daarbij kwetsbaar durven op te stellen.

Uit ervaring weet ik dat anders naar jezelf leren kijken, een enorme uitdaging kan zijn. Het is best eng als je niet weet wat er gaat komen. En dan heb ik het nog niet eens over de confrontatie die je met jezelf aan gaat. Er is moed voor nodig om in beweging te komen. Het grappige is, dat wanneer je de stap hebt gezet, je niet meer terug wilt naar de oude situatie. Je vraagt je dan af, waar je vooraf zo bang voor was.

Inzetten voor verandering

Met begrip en geduld blijf ik me liefdevol inzetten voor vernieuwing en verandering. Zo komen er steeds meer mensen bij die zichzelf kunnen en durven zijn. Het zou fijn zijn als de mensen die iedere keer, netjes de ‘vervallen stoeptegels’ blijven vast leggen, daar ook iets van mee krijgen. En zich gaan beseffen dat ze kostbare energie verspillen en daarmee zichzelf enorm tekort doen.

Doe je ook mee om er voor te zorgen dat er steeds meer mensen ‘wakker’ durven worden? Ik ben benieuwd wat ik over 1,5 jaar kan schrijven.

Françoise van Hintum
SamenWerken aan Groei!

juli 2019

Interessant bericht?

Voel je vrij het te delen!