‘De samenwerking in je gezin’

Of je kind nu klein of groot is, we lopen er van tijd tot tijd allemaal weleens tegenaan.

Je kind doet iets of zegt iets waar je echt niet blij van wordt……..

De ene keer lukt het je om er rustig op te reageren. De andere keer merk je dat je geduld enorm op de proef gesteld wordt. En een enkele keer zijn al je pogingen om pedagogisch verantwoord te reageren simpelweg opgeraakt….. En voel je je daarna meestal schuldig, omdat je op een manier gereageerd hebt die je juist NIET wilde…. Toen je ouder werd, had je je nog zo voorgenomen om het anders te doen…..

Geruststellen

Als ouders zo’n ‘schuldbekentenis’ bij mij doen, dan kan ik ze geruststellen. Want geloof me een keer erg boos worden en je stem verheffen, betekent niet het einde van jullie relatie. Kinderen zijn loyaal aan hun ouders, ze gaan voor ze door het vuur. Ze komen voor hun ouders op, omdat ze onvoorwaardelijk van ze houden. Kinderen kunnen heftig op je reageren, maar als een ander hun vader of moeder ‘aanvalt’, laat een kind dit niet gebeuren. Diep van van binnen kiezen ze altijd partij voor de ouder die ‘aangevallen’ wordt.

Dit maakt het opvoeden ook zo uitdagend. Een kind kan namelijk iets heel anders doen, dan het eigenlijk bedoelt of voelt.

Onbewust en bewustzijn

Jonge kinderen staan open, ze zijn zich nog niet bewust van zichzelf. Vooral jonge kinderen laten ouders onbewust zien wat de levenslessen zijn. Het bewustzijn ontwikkelt zich pas rond hun negende levensjaar. Vanaf die leeftijd kunnen ze steeds meer ‘rake’ dingen zeggen en ja dat is confronterend….. Maar het gebeurt niet voor niks en je mag er iets mee gaan doen!

Het ouderschap is voor mij de meest dankbare uitdaging die ik heb mogen aangaan in mijn leven. Waarbij ik me ook besef dat er momenten zijn en zijn geweest dat ik die leermomenten lang niet altijd leuk vond. Maar achteraf wel heel blij ben dat ik de uitdagingen ben aangegaan.

Ik stelde mezelf soms vragen als:

  • Waarom reageert het ene kind totaal anders dan het andere kind?
  • Hoe kan het dat iets voor de een wel werkt en voor de ander juist niet?
  • Wat gebeurt er en waarom? 

De antwoorden op deze vragen gaven me duidelijkheid, waardoor ik luchtiger naar situaties ging kijken en er ook wel de humor van in kon zien. En heel eerlijk, soms dacht ik ook, ik heb nu echt geen zin in levenslessen….. Maar ging dan uiteindelijk toch maar weer de uitdaging aan 🙂

Voor ouders die de uitdaging ook aan willen gaan, heb ik de workshop ‘SamenWerken met je gezin’ ontwikkelt. Tijdens deze inspirerende workshop gaan we kijken naar de persoonlijke aanleg van vader, moeder en kind(eren). 

Mocht je hier meer over willen weten of een gesprek willen over het ouderschap, dan sta ik graag voor je klaar. Je kunt me mailen, bellen of een bericht via WhatsApp sturen, dan kan ik je vertellen over de mogelijkheden.

Françoise van Hintum
SamenWerken aan Groei!

april 2019

Interessant bericht?

Voel je vrij het te delen!