Medewerkers en duurzaamheid

Misschien ken je het verhaal van Stephen Covey over de kip met het gouden ei omschreven in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’.

Covey laat zien hoe belangrijk het is om te investeren in je productiemiddelen, omdat alleen op die manier de productie goed kan blijven.

Of het nu gaat om de relatie met je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s of je medewerkers, iedereen heeft aandacht, begrip en een luisterend oor nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen.

Dit even ter introductie!

Het is 7 uur en ik wandel met onze honden in alle rust op straat. Voor mij is dit een inspirerend moment van de dag. Plotseling komt er een wit busje met knipperlichten, een cabine vol blauw licht en een lekke uitlaat aangereden. De bijrijder springt uit de auto en bezorgt een krant. Vervolgens springt hij weer in de auto en het busje rijdt weer door tot het volgende huis. Vol verbazing kijk ik naar dit lawaaierig en lichtgevend tafereel…… Even later vertelt een buurman dat er 15 krantenbezorgers tekort zijn en dat de organisatie allang blij is dat de krant bezorgd wordt.

De volgende morgen ga ik weer op pad met onze honden. Ik loop over de stoep en kan niet meer verder omdat er een bestelbusje op de stoep staat, de bijrijder loopt met een krant in zijn hand naar een huis. Ik loop via het fietspad om het busje heen en vervolg mijn weg over de stoep. Achter mij komt het busje aanrijden met zijn gevarenlichten aan. In de verte hoor ik het witte busje met de lekke uitlaat stoppen en optrekken…..

Lekker rustig wandelen in de vroege ochtend is het niet maar wel inspirerend.

Ik vraag me namelijk af of organisaties blijven roepen dat mensen te lui zijn om te werken of dat ze gaan inzien dat het belangrijk is om te investeren in hun productiemiddelen (de medewerkers) zodat het productieproces (de krant bezorgen) op de lange termijn niet stil komt te liggen.

Zou deze organisatie in staat zijn om andere oplossingen te zoeken voor het tekort aan bezorgers, dan twee personen in bestelbusjes de krant te laten bezorgen? Of rijden er over een paar jaar alleen nog maar busjes door de straat om de krant te bezorgen?

Er schieten allerlei ideeën en oplossingen door mijn hoofd en de vraag of dit soort organisaties wel eens stil staan bij duurzaam ondernemen…….

Françoise van Hintum
SamenWerken aan Groei!

maart 2017

Interessant bericht?

Voel je vrij het te delen!